Home / Crypto / Beleggen in crypto

Beleggen in crypto

De cryptowereld heeft de afgelopen jaren veel aandacht getrokken. Veel mensen zijn begonnen met beleggen in cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum. Als je een beginnende belegger bent en overweegt om in crypto te investeren, weet dan waar je aan begint. Deze gids behandelt wat beleggen in crypto inhoudt, van het kopen van cryptomunten tot het begrijpen van de beleggingsrisico’s.

investoo hero afbeelding

Wat is crypto?

Cryptocurrency, of kortweg ‘crypto’, is een opwindende vorm van digitale of virtuele valuta die gebruikmaakt van cryptografie voor de beveiliging. Anders dan traditioneel geld dat wordt uitgegeven en gereguleerd door overheden en financiële instellingen, zijn cryptocurrencies gedecentraliseerd en opereren ze op een technologie genaamd blockchain.

Blockchain-technologie is de ruggengraat van elke cryptocurrency. Het is een openbaar grootboek of een digitaal register dat alle transacties bijhoudt en deze in ‘blocks’ opslaat. Deze blokken zijn met elkaar verbonden in een keten, vandaar de naam blockchain.

Van blockchain tot decentralisatie

In tegenstelling tot conventionele financiële systemen, waar een centrale autoriteit toezicht houdt op geldtransacties, is de wereld van crypto gedecentraliseerd. Dit betekent dat er geen enkele entiteit is die de controle heeft. In plaats daarvan zijn cryptocurrencies gebaseerd op een peer-to-peer-netwerk van computers, bekend als ‘nodes’, die samenwerken om transacties te valideren en op te nemen in het blockchain-grootboek.

Deze gedecentraliseerde aard biedt aanzienlijke voordelen. Ten eerste maakt het het systeem veerkrachtiger tegen storingen of manipulatie door een centrale autoriteit. Transacties zijn openbaar en kunnen door iedereen worden gecontroleerd, waardoor fraude en dubbele uitgaven worden voorkomen. Bovendien maakt het de transacties anoniemer, omdat ze niet zijn gekoppeld aan persoonlijke identificatiegegevens, maar aan willekeurige reeks cijfers en letters, bekend als ‘wallet-adressen’.

Crypto mining

Een fundamenteel onderdeel van de werking van cryptocurrencies is het concept van crypto mining. Miners zijn individuen of computers die de verantwoordelijkheid hebben om transacties te verwerken, te valideren en vast te leggen op de blockchain. Ze gebruiken hun rekenkracht om complexe wiskundige problemen op te lossen, wat het proces is dat bekend staat als mining.

Bijvoorbeeld, Bitcoin maakt gebruik van het ‘Proof of Work’-systeem, waarbij miners concurreren om als eerste een cryptografische puzzel op te lossen. Als ze slagen, voegen ze een nieuw ‘block’ met transacties toe aan de blockchain en worden beloond met nieuwe bitcoins en transactiekosten.

Verschillende miningsystemen

Een aspect van crypto is dat er talloze variaties zijn met verschillende doelen en technologieën. Enkele van de meest populaire mining-systemen zijn.

 • Proof of Work (PoW): Dit systeem, dat wordt gebruikt door Bitcoin, vereist dat miners complexe wiskundige puzzels oplossen om de transacties te valideren. Het is veilig maar energie-intensief.
 • Proof of Stake (PoS): In plaats van rekenkracht te gebruiken, vereist dit systeem dat gebruikers munten vasthouden in speciale wallets om transacties te valideren. Het is efficiënter, maar complexer.
 • Hybride systemen: Sommige cryptocurrencies combineren elementen van zowel PoW als PoS of hebben hun eigen unieke systemen.

Beginnen met beleggen in crypto

Beleggen voor beginners kan overweldigend zijn, met name als je overweegt om te investeren in crypto. Zorg in ieder geval dat je de onderstaande vijf stappen doorloopt als je besluit te investeren in cryptomunten:

 1. Doe onderzoek

  Voordat je je zuurverdiende geld in cryptocurrency investeert, is het essentieel om een solide basis van kennis op te bouwen. Leer de basisprincipes van blockchain-technologie en begrijp de verschillen tussen verschillende cryptocurrencies. Er zijn tal van bronnen online, waaronder artikelen, video’s en online cursussen, die je kunnen helpen deze complexe wereld te begrijpen.

 2. Kies een betrouwbare crypto exchange of broker

  Een cryptocurrency exchange of broker is een online platform waar je digitale activa kunt kopen, verkopen en verhandelen. Het is van cruciaal belang om een gerenommeerde en betrouwbare exchange te kiezen om ervoor te zorgen dat je investering veilig is. Enkele populaire exchanges en brokers zijn Coinbase, eToro en Bitvavo. Zorg ervoor dat je de kosten, beveiligingsmaatregelen en beschikbare cryptocurrencies op elke exchange vergelijkt voordat je er een kiest.

 3. Kies een crypto wallet

  Een cryptocurrency wallet is een digitale portemonnee waarmee je je digitale activa kunt opslaan en beheren. Er zijn verschillende soorten wallets, waaronder online wallets, hardware wallets en mobiele wallets. Hardware wallets, zoals Ledger Nano S en Trezor, worden als de veiligste optie beschouwd, omdat ze offline zijn en minder kwetsbaar voor hackers. Zorg ervoor dat je je wallet-informatie veilig bewaart, omdat het verlies van toegang tot je wallet betekent dat je je cryptocurrencies permanent kwijt bent.

 4. Koop cryptomunten

  Na het kiezen van een exchange en het instellen van een wallet, kun je beginnen met het kopen van cryptocurrency. Je kunt fiat-geld, zoals euro’s of dollars, gebruiken om cryptocurrencies te kopen. De meeste exchanges accepteren stortingen via bankoverschrijvingen, creditcards of betaalpassen. Selecteer de cryptocurrency die je wilt kopen en plaats een bestelling.

 5. Houd je investeringen in de gaten

  Zodra je cryptocurrency hebt gekocht, is het belangrijk om je investering nauwlettend in de gaten te houden. Cryptomarkten zijn zeer volatiel en de prijzen kunnen snel stijgen of dalen. Je kunt apps of websites gebruiken om de prijsbewegingen van je cryptocurrencies bij te houden. Overweeg om limietorders in te stellen om winst te nemen of verlies te beperken.

Regulering in Nederland

In Nederland is de regulering van cryptocurrencies voortdurend in ontwikkeling. De regering en financiële toezichthouders zijn bezig met het creëren van een wettelijk kader om de activiteiten met betrekking tot cryptocurrencies te reguleren en te controleren. Momenteel worden bedrijven die betrokken zijn bij de handel in cryptocurrencies, zoals exchanges, als zogenaamde “crypto serviceproviders” beschouwd en moeten ze zich registreren bij De Nederlandsche Bank (DNB) en voldoen aan Wwft– en KYC-voorschriften.

Het is van essentieel belang voor beleggers in Nederland om zich bewust te zijn van de actuele regulering en belastingverplichtingen met betrekking tot cryptocurrencies. De Nederlandse belastingdienst beschouwt cryptocurrencies als vermogen en belast ze op basis van vermogenswinst.

Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen in de Nederlandse wet- en regelgeving met betrekking tot cryptocurrencies, omdat deze van invloed kunnen zijn op je beleggingen en financiële verplichtingen.

Beleggingsstrategieën

Nu je bekend bent met de basisprincipes, laten we eens kijken naar enkele beleggingsstrategieën voor beginnende cryptobeleggers.

Lange termijn (HODL)

Een populaire strategie onder crypto-beleggers is bekend als ‘HODLing’. Dit houdt in dat je cryptocurrencies koopt en ze voor een lange periode vasthoudt, ongeacht de prijsvolatiliteit. Het idee is om te profiteren van potentiële langetermijnwinsten.

Diversificatie

Het is verstandig om je investeringen te diversifiëren. In plaats van al je geld in één cryptocurrency te stoppen, kun je ervoor kiezen om verschillende cryptocurrencies in je portefeuille op te nemen. Hierdoor verlaag je het risico van verlies als één van de munten in waarde daalt.

Actief handelen

Actief handelen houdt in dat je regelmatig cryptocurrencies koopt en verkoopt om te profiteren van prijsschommelingen. Dit vereist echter meer kennis en ervaring, en het brengt ook meer risico met zich mee.

Beleggingsrisico’s

Het beleggen in crypto brengt enkele risico’s met zich mee die je als beginnende belegger moet begrijpen:

 • Volatiliteit: Cryptocurrencies ervaren aanzienlijke prijsvolatiliteit. De waarde kan snel stijgen, maar ook snel dalen.
 • Gebrek aan bescherming: In tegenstelling tot traditionele financiële systemen bieden cryptocurrencies beperkte bescherming tegen fraude en verlies.
 • Hackers en beveiliging: Cryptocurrencies zijn vatbaar voor hacks. Het is essentieel om de juiste beveiligingstoepassingen te gebruiken zoals het kiezen van een crypto wallet.

Conclusie

Beleggen in crypto is een interessant beleggingsproduct om je financiële horizon te verbreden. Door je grondig te informeren, een betrouwbare exchange te kiezen, een veilige wallet te gebruiken en je portefeuille te diversifiëren, kun je je kansen op succes vergroten. Onthoud echter altijd dat beleggen risico’s met zich meebrengt, en het is belangrijk om verstandig en voorzichtig te handelen.

Wat voor type belegger ben ik?

Actief of passief, hoog of laag risicoprofiel?

Populaire gidsen en vergelijkingen